Reuters: "Κλείδωσαν" Φον ντερ Λάιεν, Κόστα, Κάλας για Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξωτερικές σχέσεις ΕΕ-Νεολογία.gr

Breaking

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Reuters: "Κλείδωσαν" Φον ντερ Λάιεν, Κόστα, Κάλας για Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξωτερικές σχέσεις ΕΕ

 



Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες συμφώνησαν την Τρίτη για τις κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγοντας τη Γερμανίδα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ισχυρού εκτελεστικού οργάνου του μπλοκ, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Οι τρεις κύριες κεντρώες πολιτικές ομάδες συμφώνησαν ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας να τεθεί επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Η συμφωνία, την οποία μετέδωσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και μετά το πρακτορείο ειδήσεων dpa, επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές των κεντροδεξιών, κεντροαριστερών και φιλελεύθερων ευρωπαϊκών κομματικών συμμαχιών.

Οι Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας ήταν τα φαβορί για τα ευρωπαϊκά αξιώματα, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφώνησαν κατά το δείπνο τους την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία μάλλον θα επισφραγιστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Διπλωμάτες λένε ότι αυτό δεν είναι δεδομένο και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί υποστήριξη από νομοθέτες πέραν των τριών ομάδων που την υποστηρίζουν επίσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ