Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι επισκέπτεται σήμερα την Κίνα, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση της Ιταλίας από την εμβληματική κινέζικη επενδυτική πρωτοβουλία One Belt One Road, προκειμένου να σταθεροποιήσει τους δεσμούς της χώρας της με το Πεκίνο ενόψει της αβεβαιότητας που συνοδεύει τις αμερικανικές εκλογές.
Στόχος του ταξιδιού
Η Τζ. Μελόνι, επικεφαλής μιας χώρας που είχε αναπτύξει πιο στενές σχέσεις με την Κίνα από ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φτάνει σήμερα στη Κίνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Ξι Τζινπινγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ. Η επίσκεψη Μελόνι στο Πεκίνο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια αλλαγή στην αμερικανική προεδρία τον Νοέμβριο η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς της Ουάσιγκτον με το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Η Ιταλίδα ηγέτης θεωρεί τον Κινέζο πρόεδρο ως κάποιον που θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας εάν η Ουάσιγκτον αποσύρει την υποστήριξή της, όπως απείλησε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν στο Bloomberg άτομα που βρίσκονται κοντά της.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2022, η Τζόρτζια Μελόνι προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως διπλωμάτη ικανή να μιλήσει με ηγέτες σε όλο το ιδεολογικό φάσμα, από τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας μέχρι τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Πλέον θα ήθελε να συμπεριλάβει και τον Χι Τζινπινγκ σε αυτή την ομάδα, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Δύσκολες ισορροπίες
Η Μελόνι ωστόσο θα δυσκολευτεί να ισορροπήσει τον συγκεκριμένο στόχο με τη σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ σε ότι αφορά το εμπόριο με το Πεκίνο, καθώς και με τις εντάσεις που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη της Κίνας προς την πολεμική μηχανή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ιταλίδα ηγέτης αναμένεται να αναφερθεί την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της με τους Κινέζους ηγέτες, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
"Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και της Κίνας σε πολλά σημαντικά θέματα", δήλωσε στο Bloomberg ο Τζιάνκομο Καλοβίνι, βουλευτής του κόμματος της Μελόνι και μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ιταλικού κοινοβουλίου. "Αλλά σε στιγμές υψηλής γεωπολιτικής έντασης όπως αυτή, είναι καλύτερο να κάνουμε περισσότερο διάλογο παρά λιγότερο".
Η ΕΕ έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Κίνα — σε σημαντικό βαθμό λόγω των πιέσεων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε από τους εταίρους των ΗΠΑ να αντιταχθούν στην κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και να πάψουν να προμηθεύουν την Κίνα με τσιπ υψηλής τεχνολογίας. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις στις αμερικανικές εκλογές, η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει τι ισορροπίες θα κρατήσει ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Τι φοβίζει την Ευρώπη
Ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει ανακοινώσει ότι αν γυρίσει στο Λευκό Οίκο θα επιβάλει δασμούς 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, φαίνεται να σχεδιάζει επίσης την επιβολή ενός ελάχιστου δασμού της τάξης του 10% και σε πολλές κατηγορίες προϊόντων από την ΕΕ.
"Η Ευρώπη φοβάται ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ σημαίνει ότι η ΕΕ θα χάσει περαιτέρω το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και τις θέσεις εργασίας, καθώς ο Τραμπ θα επικεντρωθεί στην προσέλκυση επιχειρήσεων στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Βανγκ Γιβέι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ρεμνίν στο Πεκίνο. "Αυτό πιθανόν να αλλάξει την προσέγγιση της ΕΕ σε ότι αφορά τους εμπορικούς περιορισμούς στο εμπόριο με την Κίνα".
Η Ιταλία αποτελούσε το μοναδικό κράτος μέλος των G7 που προσχώρησε στην κινέζικη επενδυτική πρωτοβουλία One Belt, one Road υπό μια προηγούμενη κυβέρνηση και η Μελόνι υποσχέθηκε στον Μπάιντεν ότι θα αποχωρούσε από αυτήν - όπως κι έκανε πέρσι - προκαλώντας βεβαίως τις αντιδράσεις των Κινέζων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ