Εκλογές στη Βρετανία: Νίκη των Εργατικών -Νεολογία.gr

Breaking

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Εκλογές στη Βρετανία: Νίκη των Εργατικών









Έκλεισαν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νίκη των Εργατικών μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, δείχνουν τα exit polls.

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα θα κερδίσει τις γενικές εκλογές στη Βρετανία με συντριπτική πλειοψηφία, σύμφωνα με το exit poll, τελειώνοντας με αποφασιστικό τρόπο μια 14χρονη εποχή συντηρητικής διακυβέρνησης με τον Κιρ Στάρμερ να είναι ο νέος πρωθυπουργός.

Οι Εργατικοί πρόκειται να έχουν μια συντριπτική νίκη στις εκλογές με πλειοψηφία και 170 έδρες. Εάν η πρόβλεψη είναι ακριβής, σημαίνει ότι ο Κιρ Στάρμερ θα γίνει πρωθυπουργός με 410 βουλευτές – λίγο λιγότερους από του Τόνι Μπλερ το 1997.

Οι Συντηρητικοί αναμένεται να πέσουν στους 131 βουλευτές, τον χαμηλότερο αριθμό τους στη μεταπολεμική ιστορία. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να έρθουν τρίτοι με 61 βουλευτές.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 10 και το Reform UK προβλέπεται να συγκεντρώσει 13 βουλευτές, σύμφωνα με το exit poll. Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Plaid Cymru να πάρει τέσσερις βουλευτές.

Άλλοι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες. Οι κάλπες έκλεισα στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2019, ανέρχεται περίπου στο 67%. Αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει ούτε αρνητικά ούτε θετικά τις δημοσκοπήσεις, μάλλον θα τις επαληθεύσει.

Τα εκλογικά τμήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν στις 22:00 ώρα Βρετανίας, δηλαδή στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν να γίνουν εκλογές καλοκαίρι πάνω από 100 χρόνια, γεγονός που ίσως αποτυπωθεί στις κάλπες. Επίσης, δημοσκόποι αλλά και δημοσιογραφικές έρευνες έχουν ανιχνεύσει ότι υπάρχει ένας εφησυχασμός στους πολίτες, επειδή ακριβώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαρωτική νίκη των Εργατικών, κάποιοι ίσως να μην πάνε καν να ψηφίσουν.

Στην περίπτωση που ο Σούνακ χάσει την έδρα του, θα πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα για να αναλάβει την ηγεσία του συντηρητικού Κόμματος κάποιος άλλος. Πολλά ηχηρά ονόματα αυτή τη στιγμή που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να χάσουν την έδρα τους. Σύμφωνα με την αναταποκρίτρια του ΕΡΤNews στη Βρετανία, Ευδοξία Λυμπέρη, θα είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα χάσει την έδρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ