Συναγερμός για τη λειψυδρία – Η κλιματική κρίση εξαντλεί τα υδάτινα αποθέματα-Νεολογία.gr

Breaking

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Συναγερμός για τη λειψυδρία – Η κλιματική κρίση εξαντλεί τα υδάτινα αποθέματα




Έπειτα από δύο ήπιους χειμώνες και εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, το «φάντασμα» της λειψυδρίας επανέρχεται, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επιστημόνων πως η Ελλάδα θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη λόγω της κλιματικής κρίσης. Ήδη στην Κρήτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας 5 Δήμους, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στον Έβρο, όπου δύο νεκρά άλογα και πολλά άλλα με συμπτώματα αφυδάτωσης έχουν βρεθεί τις τελευταίες 20 ημέρες.


Ταλαιπωρημένα και διψασμένα τα άλογα πέφτουν νεκρά εξαιτίας στο Δέλτα του Έβρου. Προηγήθηκαν μαζικοί θάνατοι ψαριών. Το λίγο διαθέσιμο νερό που έχει απομείνει είναι υφάλμυρο και ακατάλληλο για πόση καθώς η θάλασσα εισχώρησε στο ποτάμι.


Το φράγμα της Φανερωμένης στο Ηράκλειο που αρδεύει και ποτίζει τις καλλιέργειες στέγνωσε. Οι ελιές έμειναν απότιστες με κίνδυνο να καταστραφεί η παραγωγή. 

Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις καλλιέργειες

Συγκεκριμένα το φράγμα των 18 εκατομμυρίων κυβικών στη Φανερωμένη έχει ποια αδειάσει με αποτέλεσμα να έχουνε κλείσει κεντρικές βάνες και να μην αρδεύονται ούτε θερμοκήπια ούτε ελαιώνες στα Σκούρβουλα, τη Γαλλιά και τη Φανερωμένη.

Αυτή τη στιγμή στο φράγμα έχουν απομείνει λιγότερα από 2 εκατομμύρια κυβικά νερού.

«Είναι τουλάχιστον 5 μήνες που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Άρχισε να φαίνεται πολύ περισσότερο όταν στην περιοχή της Γαλλιάς από τη μία μέρα στην άλλη μία πολύ μεγάλη μερίδα αγροτών έμεινε χωρίς καθόλου νερό» αναφέρει ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Η Ανατολική Ελλάδα τα νησιά κυρίως του νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας και ανομβρίας καθώς το 50% των βροχοπτώσεων έχουν χαθεί για φέτος ενώ στην Κρήτη οι απώλειες φθάνουν και το 60%. Το φάσμα της λειψυδρίας έρχεται ακόμη πιο κοντά

«Σε πολλά από τα ποτάμια μας η στάθμη έχει πέσει σε επίπεδα που βλέπουμε στο τέλος Αυγούστου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεχίζει η στάθμη να χαμηλώνει και ενδεχομένως κομμάτια των ποταμών ή και ολόκληρα ποτάμια να ξεραθούν … στη λίμνη Τριχωνίδα και στη μεγάλη Πρέσπα βλέπουμε ότι το επίπεδο στάθμης είναι το χαμηλότερο των 3 τελευταίων ετών» ανέφερε ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, Ηλίας Δημητρίου.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αλλάζει τα δεδομένα όμως η διαχείριση του νερού ποτέ δεν υπήρξε υποδειγματική στην Ελλάδα. Απαιτείται κεντρικός παρακολούθηση των αποθεμάτων νερού και στη συνέχεια λήψη διαχειριστικών μέτρων κυρίως για την άρδευση που ρουφά το 86% των αποθεμάτων, αλλά και τον τουρισμό, δυο τομείς που υπερκαταναλώνουν νερό

H Ομότιμη Καθηγήτρια Υδρολογίας ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου αναφέρει «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν κάνουμε τίποτα θα έχουμε 1-2 χρόνια για να φθάσουμε στα χειρότερα. Δεν υπάρχει κεντρική στρατηγική ανάπτυξη και διαχείριση των υδατικών πόρων. Πρώτα πρέπει να τους εκτιμήσουμε, να τους αναπτύξουμε και να τους διαχειριστούμε αυτή είναι η σειρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ