Κυρ. Μητσοτάκης: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί την 30ή Νοεμβρίου-Νεολογία.gr

Breaking

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί την 30ή Νοεμβρίου

 

Στις 30 Νοεμβρίου του 2024 θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς το Μετρό Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: "Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη / Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr".

"Μετά από πολλά εγκαίνια, τα οποία δεν ήταν στην πραγματικότητα εγκαίνια, μετά από μουσαμάδες, παρουσιάσεις, αμφισβητήσεις είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί- δεν θα εγκαινιαστεί, θα παραδοθεί- στους πολίτες την 30η Νοεμβρίου του 2024", είπε, καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

Επίσης, για τον οδικό άξονα Flyover τόνισε ότι ο στόχος είναι να παραδοθεί την Άνοιξη του 2027, πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η "Διαύγεια" των έργων, η πλατφόρμα erga.gov.gr όπου παρουσιάζονται 6.000 έργα άνω του 1 εκατ. ευρώ σε όλη την επικράτεια με 12+1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια της χώρας.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, το περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία περιλαμβάνει 850 και πλέον έργα, προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ. Συνολικά από τα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας 610 είναι σε εξέλιξη και εξ αυτών 294 υλοποιούνται, 130 είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και 186 είναι ενταγμένα ή συμβασιοποιημένα. 

Όπως τονίστηκε, 45 οδικά έργα, 17 αναπλάσεις, 16 αντιπλημμυρικά, 25 έργα πολιτισμού, 37 έργα υγείας, 8 σιδηροδρομικά είναι μερικές μόνο από τις συστάδες έργων που δεν είναι μακέτες αλλά πραγματικά εργοτάξια. 

Επιπλέον, επεσήμαναν ότι η βούληση της κυβέρνησης να στηριχθεί η περιφερειακή ανάπτυξη αποδεικνύεται στην πράξη και από την αύξηση κατά 40% έως 50% των προϋπολογισμών των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας που διαθέτει τον υψηλότερο προϋπολογισμό μεταξύ όλων των περιφερειών για την τρέχουσα περίοδο ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σημείωσαν ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων μεταπολεμικά, ένα διπλάσιο "σχέδιο Μάρσαλ”, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ύψους 102 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη διπλή σύγκλιση εθνικού ΑΕΠ και περιφερειακών εισοδημάτων με το ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως τόνισαν κυβερνητικά στελέχη, ξεκινάει μια μεγάλη εκστρατεία διαβουλεύσεων διευρυμένων κυβερνητικών κλιμακίων σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με παρουσία και του πρωθυπουργού, για τη συμπλήρωση και επικαιροποίηση κάθε περιφερειακού σχεδίου ανάπτυξης. Στόχος η σύναψη μιας κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας για δυναμική και συνεκτική ανάπτυξη σε κάθε περιφέρεια.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στα θέματα της Υγείας και σημείωσε πως "η Θεσσαλονίκη εντός της επόμενης τετραετίας θα έχει το πιο σύγχρονο αντικαρκινικό νοσοκομείο και το πιο σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο".

Οι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης σε όλες τις υγειονομικές μας υποδομές, σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, σε Κέντρα Υγείας, ουδέποτε είχαμε ένα τέτοιο σχέδιο ανάταξης των υποδομών του ΕΣΥ, όπως αυτό το οποίο υλοποιείται από αυτή την κυβέρνηση", τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη σημασία της περιφερειακής σύγκλισης που επιτυγχάνεται μέσω της εθνικής στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη και υπογράμμισε πως με την Ψηφιακή Πλατφόρμα erga.gov.gr, μέσω της οποίας μπορεί να παρακολουθεί οποιοσδήποτε την πορεία των έργων και τη διαβούλευση διασφαλίζονται η λογοδοσία, η προτεραιοποίηση και η αποτελεσματικότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ