Απέραντη θάλασσα από νεκρά ψάρια στον Βόλο: Μέσα σε λίγες ώρες μαζεύτηκαν 60 τόνοι-Νεολογία.gr

Breaking

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Απέραντη θάλασσα από νεκρά ψάρια στον Βόλο: Μέσα σε λίγες ώρες μαζεύτηκαν 60 τόνοι

 


Αποκρουστικό είναι το θέαμα από την παραλία του Βόλου, όπου εδώ και ημέρες νεκρά ψάρια έχουν κατακλύσει την ακτή, προκαλώντας την παρέμβαση της εισαγγελέα.

Ταυτόχρονα, τεράστιο είναι το πρόβλημα και της δυσοσμίας, με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή να μιλούν για μείωση πελατών έως και 80% και τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό. Όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο ιδιοκτήτης καταστήματος επί της παραλίας, Σπύρος Τσιολναράς, οι μαγαζάτορες μόνοι τους μαζεύουν τα ψάρια και μάλιστα είναι κάτι που κάνουν από το πρωί έως το βράδυ.

Όπως είπε, βάζουν τα ψάρια σε μεγάλες μαύρες σακούλες και τα πηγαίνουν στους κάδους απορριμμάτων και από εκεί τα παίρνει ο δήμος.
Αχιλλέας Μπέος: Είναι τραγικό το φαινόμενο
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος πραγματοποίησε την Τρίτη 27 Αυγούστου αυτοψία στον Παγασητικό, για να διαπιστώσει τι συμβαίνει με τα νεκρά ψάρια.

"Δυστυχώς όπως διαπίστωσα το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια δεν υπάρχει μόνο στις ακτές. Διαχέεται σε όλο τον Παγασητικό. Οι φωτογραφίες από σκάφος που κάναμε αυτοψία το πιστοποιούν", έγραψε ο Αχιλλέας Μπέος στο Facebook όπου ανέβασε εικόνες από την αυτοψία του.

"Είναι τραγικό το φαινόμενο. Εκατομμύρια νεκρά ψάρια από την Κάρλα γέμισαν τις ακτές μας και έδωσαν τη χαριστική βολή στον τουρισμό. Είναι η ώρα που οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες πρέπει να στραφούν με μαζικές αγωγές κατά των υπευθύνων για τις τεράστιες οικονομικές ζημιές που υπέστησαν" αναφέρει ο δήμαρχος Βόλου, σε προηγούμενη ανάρτησή του στο Facebook.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το είχαμε προβλέψει. Προσωπικά από τον Σεπτέμβριο του 2023 είχα υποβάλλει ως Δήμαρχος μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία για την Κάρλα και την εξ αυτής ρύπανση και είχα ενημερώσει με επιστολή μου το γραφείο του Πρωθυπουργού".


Έρευνα της εισαγγελίας

Να σημειωθεί ότι αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου για το ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, μετά την έντονη ανησυχία και αναστάτωση που έχει προκληθεί στην πόλη.
Οι εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό και οι πιθανές αιτίες θανάτου των ψαριών στις παραλίες της Μαγνησίας.

Η έρευνα έχει ανατεθεί στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα, με οδηγίες να πραγματοποιηθούν αναλύσεις από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση και αν η λίμνη Κάρλα είναι η πηγή του προβλήματος.

Βόλος: Πόσο θα διαρκέσει η περισυλλογή των νεκρών ψαριών -Σε λίγες ώρες μαζεύτηκαν 60 τόνοι

Στις 5-7 ημέρες εκτιμάται το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να απομακρυνθούν τα νεκρά ψάρια από την περιοχή, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου. προσπάθεια συγκέντρωσης από το νερό του Παγασητικού κόλπου και τις ακτές του η τεράστια ποσότητα νεκρών ψαριών γλυκού νερού, που έπεσε από τη λίμνη Κάρλα και τις παραλίμνιες τάφρους και ρέματα.

Από το πρωί της Τρίτης 27 Αυγούστου ξεκίνησε η προσπάθεια περισυλλογής και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου εξήντα τόνοι νεκρών ψαριών. Μια σημαντική ποσότητα έχει συγκεντρωθεί από τα ανοιχτά της θάλασσας, με το μεγαλύτερο μέρος των νεκρών ψαριών να βρίσκεται πλέον στην παράκτια ζώνη, όπου δεν είναι εφικτό να πλησιάσουν τα καΐκια και να τα μαζέψουν. Μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση για το πόση είναι η συνολική ποσότητα των νεκρών ψαριών.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα gegonota.news επτά μεγάλα αλιευτικά καΐκια ξεκίνησαν την Τρίτη την περισυλλογή των νεκρών ψαριών από τη θαλάσσια περιοχή του Βόλου, μετά από συμφωνία των αλιέων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Κατά την πρώτη ημέρα της συντονισμένης επιχείρησης, μαζεύτηκαν συνολικά 57 τόνοι νεκρά ψάρια, που προωθήθηκαν για καύση σε εταιρεία της Λάρισας.
Επίσης τοποθετήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένα Βόλου ένα δίχτυ στον Ξηριά που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις ποσότητες των ψαριών, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια προχώρησε στο κλείσιμο του θυροφράγματος της Κάρλας.

Κατέβηκαν 6 γαλάζιες σημαίες

Όπως μεταφέρει η αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Βόλου, κλιμάκιο της αντιδημαρχίας επισκέφθηκε σήμερα (27/8) και τις 11 παραλίες της περιοχής. Και έπειτα από έλεγχο που έγινε και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης κατέβηκαν προληπτικά έξι από αυτές.

"Περπατήσαμε και στις 11 παραλίες που έχουμε στην περιοχή και σε συνεργασία με την Εταιρεια Προστασίας της Φύσης αποφασίσαμε να κατεβάσουμε προληπτικά έξι γαλάζιες σημαίες. Αύριο δε, στέλνουμε τον χημικό κ. Γούναρη να πάρει δείγματα από διαφορετικά σημεία της θάλασσας και στις έξι παραλίες, να προχωρήσει σε αναλύσεις και αν όλα είναι καλά θα τις ξανανεβάσουμε" υπογραμμίζει στο GRTimes.gr η κ. Μελπομένη Λαζάρου.

Κλείνουν τα παράθυρα από τη δυσοσμία

Αναφερόμενη στο θέμα της δυσοσμίας που έχει προκύψει από τον θάνατο και την αποσύνθεση των νεκρών ψαριών, η κ. Λαζάρου υπογραμμίζει πως οι κάτοικοι του Βόλου "έχουν κλείσει τα παράθυρα των σπιτιών τους. Βλέπεις την εικόνα και λυπάται η ψυχή σου. Δεν το πιστεύεις αυτό που συμβαίνει".

Ενώ επικαλούμενη τουριστικά στοιχεία της φετινής καλοκαιρινής σεζόν για τον Βόλο συμπληρώνει πως "η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Ο Βόλος έχει χάσει τον κόσμο του και τον τουρίστα. Πας να σώσεις μια κατάσταση μετά τον Daniel και τον Elias, θέλουν να σε στηρίξουν από το εξωτερικό και σου έρχεται ένα φίδι μέσα στη θάλασσα, η πανώλη στα ζώα, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Στεφανοβικείο και δεν ξέρεις τι να πρωτοκάνεις για να σώσεις την κατάσταση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ