Το Ιράν αποκάλυψε από τι θα εξαρτηθούν τα αντίποινά του κατά Ισραήλ - "Μόνο με εκεχειρία στη Γάζα συζητάμε αποκλιμάκωση"-Νεολογία.gr

Breaking

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Το Ιράν αποκάλυψε από τι θα εξαρτηθούν τα αντίποινά του κατά Ισραήλ - "Μόνο με εκεχειρία στη Γάζα συζητάμε αποκλιμάκωση"




Μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα προκύψει από τις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα θα εμπόδιζε το Ιράν από άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στο έδαφός του, ανέφεραν στο Reuters τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι.


Το Ιράν έχει υποσχεθεί μια σκληρή στρατιωτική απάντηση στη δολοφονία του Χανίγια, η οποία έλαβε χώρα ενώ εκείνος βρισκόταν την Τεχεράνη στα τέλη του περασμένου μήνα και για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ. Το Ισραήλ ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει την εμπλοκή του. Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει την ισραηλινή άμυνα.

Μία από τις πηγές, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας, ανέφερε ότι το Ιράν, μαζί με συμμάχους όπως η Χεζμπολάχ, θα εξαπολύσουν απευθείας επίθεση εάν οι συνομιλίες για τη Γάζα αποτύχουν ή εάν αντιληφθεί ότι το Ισραήλ καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις. Οι πηγές δεν ανέφεραν πόσο καιρό θα επιτρέψει το Ιράν να προχωρήσουν οι συνομιλίες προτού προχωρήσει στα στρατιωτικά του αντίποινα.

Με αυξημένο τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά τις δολοφονίες του Χανίγια και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, το Ιράν έχει εμπλακεί σε έντονο διάλογο με τις δυτικές χώρες και τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το μέγεθος και τη σφοδρότητα των αντιποίνων του, δήλωσαν οι πηγές, που μίλησαν όλες υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον ζητούσε από τους συμμάχους να βοηθήσουν να πειστεί το Ιράν να αποκλιμακώσει την ένταση. Τρεις περιφερειακές κυβερνητικές πηγές περιέγραψαν συνομιλίες με την Τεχεράνη για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ενόψει των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη είτε στην Αίγυπτο είτε στο Κατάρ.

"Ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα εκτελεστεί σε χρόνο και με τρόπο που να μην βλάψει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός", ανέφερε η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ την Παρασκευή σε δήλωση. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση "αντίκεινται στις αρχές του διεθνούς δικαίου".


Το Ιράν, ανέφεραν δύο από τις πηγές, εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει έναν εκπρόσωπο στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος δεν θα συμμετείχε απευθείας στις συνεδριάσεις, αλλά θα συμμετείχε σε παρασκηνιακές συζητήσεις "για να διατηρήσει μια γραμμή διπλωματικής επικοινωνίας" με τις ΗΠΑ όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, το Κατάρ και την Αίγυπτο δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Ιράν θα έπαιζε έμμεσο ρόλο στις συνομιλίες.

Δύο ανώτερες πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσαν ότι η Τεχεράνη θα δώσει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τις προθέσεις της για αντίποινα.

Μια εκεχειρία στη Γάζα θα έδινε κάλυψη στο Ιράν για μια μικρότερη "συμβολική" απάντηση, είπε μια από τις πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ