Ιράν: "Δικαίωμά μας τα αντίποινα κατά του Ισραήλ"-Νεολογία.gr

Breaking

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ιράν: "Δικαίωμά μας τα αντίποινα κατά του Ισραήλ"




Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τεχεράνη θεωρεί τα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, "δικαίωμα" της χώρας και έναν τρόπο για να αποτραπεί μελλοντική επίθεση εναντίον ιρανικού εδάφους, σε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ.

Ρεπορτάζ από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, σε τηλεφωνική συνομιλία αργά τη Δευτέρα με τον κ. Στάρμερ, ανέφερε ότι μια τιμωρητική απάντηση σε έναν επιτιθέμενο είναι "δικαίωμα των εθνών και λύση για τον τερματισμό των εγκλημάτων και της επιθετικότητας".

Ο νεοεκλεγείς Πεζεσκιάν ανέφερε ότι η σιωπή της Δύσης σχετικά με το "πρωτοφανώς απάνθρωπο έγκλημα" στη Γάζα και τις ισραηλινές επιθέσεις σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής είναι "ανεύθυνη" και ενθαρρύνει το Ισραήλ να θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και τον κόσμο, καθώς και για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα, ούτε όμως έχει διαψεύσει τον ρόλο του στη δολοφονία του Χανίγια τον Ιούλιο, ωστόσο το Τελ Αβίβ είχε δεσμευτεί εδώ και μήνες να τον σκοτώσει, μαζί με άλλους ηγέτες της Χαμάς για την επίθεση της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Η εξόντωση Χανίγια πυροδότησε φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και για μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, εάν η Τεχεράνη αντεπιτεθεί.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και υποστηρίζει αντι-ισραηλινές ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ