Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας-Νεολογία.gr

Breaking

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας




ΗΕλλάδα επέλεξε για την θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απόστολο Τζιτζικώστα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.


O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, είπε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίοσς υπογράμμισε για την επιλογή «έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Μακεδονίας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο».


Το απόγευμα ο νυν Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό.
Τα πέντε χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν την Ελλάδα

Πέντε είναι τα χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και μπορούν να βοηθήσουν συνολικά την Ευρώπη να πάει ένα βήμα πιο μπροστά.

Η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί πολιτική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεπώς το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι για την Αθήνα, πολύ περισσότερο που έτσι θα προωθηθεί δυναμικά η ιδέα ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης, αυτή τη φορά για αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης σε ένα κόσμο αστάθειας, ραγδαίων αλλαγών, με μέτωπα ανοικτά (Ουκρανία, Μέση Ανατολή) και τον Ντόναλντ Τραμπ κοντά στο Λευκό Οίκο, κάτι που θα αναγκάσει την Ευρώπη να κινηθεί πιο γρήγορα στον τομέα της αποτρεπτικής της ισχύος.

Ένα δεύτερο είναι το χαρτοφυλάκιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για το οποίο όμως υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Η ανάγκη για μια νέα ΚΑΠ των 27 κρατών μελών κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό το τμήμα πολιτικής της Ενωμένης Ευρώπης.

Ωστόσο, η Αθήνα θα ήταν ευχαριστημένη και με το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, γιατί έτσι θα μπορεί πολύ πιο αποτελεσματικά να εντάξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε μια ευρωπαϊκή πορεία, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση του σεβασμού των αρχών και αξιών της Ευρώπης.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έλεγε «όχι» και στο χαρτοφυλάκιο της Στέγασης, αλλά και σε αυτό της Ενέργειας, με δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας για μεταφορά πράσινης ενέργειας από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου προς την Κεντρική Ευρώπη.

Αυτό μας δίνει και σαφή γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, όπως διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ