Γερμανία: Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τη δολιοφθορά στο Nord Stream-Νεολογία.gr

Breaking

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Γερμανία: Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τη δολιοφθορά στο Nord Stream

 



Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Ουκρανό πολίτη του οποίου η τελευταία γνωστή διεύθυνση ήταν στην Πολωνία

Η Γερμανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για έναν Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων καθώς κρίθηκε ύποπτος για δολιοφθορά του Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το ότι ύποπτος ότι είναι ουκρανός πολίτης είναι ένα πράγμα, αλλά από αυτό δεν θα έβγαζα συμπεράσματα σχετικά με τη συμμετοχή κρατών, που σίγουρα πρέπει να διερευνηθεί. Ωστόσο, τουλάχιστον υπήρξαν επιτυχίες αναζήτησης και τώρα επιτυχίες έρευνας», τονίζει ο Ραλφ Στέγκνερ, βουλευτής του SPD.

Η τελευταία γνωστή διεύθυνση του υπόπτου ήταν στην Πολωνία.

«Θεωρούμε παράξενο ότι το άτομο αναζητήθηκε από τη γερμανική πλευρά, αλλά η σχεδιαζόμενη σύλληψη δεν είχε ανακοινωθεί και καταχωρηθεί στο σύστημα Σένγκεν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το άτομο μπόρεσε απλά να φύγει από τη χώρα. Αυτό είναι επίσης κάτι που μας φαίνεται παράξενο» δήλωσε ο εισαγγελέας της Βαρσοβίας.

Οι υποψίες των γερμανών ερευνητών

Η γερμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη δημοσίευση του επωνύμου του υπόπτου.

Οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο Volodymyr Z ήταν μέλος μιας ομάδας που το Σεπτέμβριο του 2022 τοποθέτησε εκρηκτικούς μηχανισμούς στη διαδρομή του αγωγού που μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Ειδικότερα, υποπτεύονται ότι οι Ουκρανοί πολίτες ναύλωσαν ένα γιοτ με το όνομα «Andromeda» και οι δύτες το χρησιμοποίησαν για να πλεύσουν στους αγωγούς κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας και τοποθέτησαν εκρηκτικά.

Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και έκτοτε υπήρξε ένα παιχνίδι ευθυνών για το ποιος ήταν υπεύθυνος: Ρωσία, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες ή Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι επέμεινε πέρυσι ότι η χώρα του δεν ήταν πίσω από την επίθεση, λέγοντας: «Δεν θα ενεργούσα ποτέ έτσι».

Ο Nord Stream 1 λειτουργούσε από το 2011. Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε, αλλά δεν είχε ακόμη αρχίσει να αντλεί φυσικό αέριο μέχρι τη στιγμή των επιθέσεων. Οι αγωγοί ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενοι, με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και άλλους να επικρίνουν τη Γερμανία ότι δεσμεύτηκε με το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μετά την εισβολή, η Γερμανία κινήθηκε για να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Αν και ο αγωγός δεν διοχέτευε φυσικό αέριο τη στιγμή των εκρήξεων, Γερμανοί ερευνητές είπαν ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί από μια ουκρανική ομάδα ήδη από το 2014, ανέφεραν η Welt και το POLITICO.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ