Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πείσει ότι μπορεί να εφαρμόσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο-Νεολογία.gr

Breaking

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πείσει ότι μπορεί να εφαρμόσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο




«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερασπιστεί και να προβάλλει τις ιστορικές συμβολές του, αναγνωρίζοντας αυτοκριτικά και όλες τις ευθύνες του, αρχίζοντας από το τέλος, από τον αγώνα του για τη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο της ασύντακτης οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, την Ευρώπη και τη φιλελεύθερη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο χαιρετισμό του για τα 50 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Συμπλήρωσε ότι «η καμπύλη του ΠΑΣΟΚ είναι η καμπύλη της Μεταπολίτευσης. Γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, γιορτάζουμε τα πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης ως περιόδου. Τα γιορτάζουμε με δίκαιη αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών, με αναστοχασμό, με το βλέμμα στο μέλλον».

Μιλώντας από το Ζάππειο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου ήταν η πρόταση του εθνικού, κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού που διαμόρφωσε το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, τις προτεραιότητες και την αισθητική της περιόδου της Μεταπολίτευσης μέχρι την έκρηξη της οικονομικής κρίσης. Οπως είπε, ήταν μια απάντηση στην πρόκληση της Ιστορίας, η πρόταση μιας φιλόδοξης πολιτικής και κοινωνικής αναδιανομής.

Για τις σημερινές προκλήσεις υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να εμφανιστεί ξανά προτείνοντας ενός νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Προτείνοντας ενός ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. Πείθοντας ότι μπορεί να το συλλάβει προγραμματικά και να το εφαρμόσει κυβερνητικά. Χωρίς φοβίες για επιμέρους αντιδράσεις, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, συμψηφιστικές ουδετερότητες και ίσες αποστάσεις».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πώς η επιδίωξη της αύξησης των ποσοστών πρέπει να μετατραπεί σε στρατηγική πολιτικής ηγεμονίας. «Αυτή όμως προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την χώρα που να απαντά στις αγωνίες μια κοινωνίας κινδύνου και ανασφάλειας. Το ΠΑΣΟΚ τιμά την ιστορία του αλλά δεν είναι κόμμα της νοσταλγίας, πρέπει να είναι κόμμα του μέλλοντος», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρότεινε δε να απευθυνθεί στο εθνικό ακροατήριο με μια πρόταση που να αποτελεί επίσης αφήγηση και συντεταγμένη αλληλουχία πρακτικών κινήσεων. Ειδικότερα, έκανε λόγο για σεβασμό και αναβάθμιση των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, κοινωνική συμπερίληψη και όχι απλώς συνοχή, λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία, μέρισμα ανάπτυξης για όλους, καθώς και εθνική στρατηγική που αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί ο ιστορικός χρόνος.

Οπως είπε, αυτός θα ήταν ο ουσιώδης εορτασμός της πεντηκοστής επετείου από την ίδρυση του και η πραγματική επικαιροποίηση της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. «Προέχει η ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας με δέσμευση ενότητας και συστράτευσης, με ειλικρινή και ευθύ πολιτικό και προγραμματικό λόγο, χωρίς πολλά στερεότυπα, κοινοτοπίες και γενικότητες, με πολιτικό πολιτισμό και αίσθηση θεσμικότητας. Με παραταξιακή συνείδηση, κυρίως όμως με συνείδηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα για χάρη της οποίας υπάρχουν και λειτουργούν τα κόμματα ως θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ