Την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ που εμποδίζουν την Τουρκία να προχωρήσει στην αγορά αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και άλλων "μονομερών” μέτρων που περιορίζουν την ικανότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να πλήξουν μακροπρόθεσμους διμερείς εμπορικούς στόχους, ζήτησε από τη Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δεσμοί της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της διαφορετικής προσέγγισης σε μια σειρά θεμάτων, που κυμαίνονται από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Γάζα ως την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, η οποία οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον και την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019, όπως αναφέρει το Reuters.
Πρόσθετη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών προκάλεσε η καθυστέρηση της Άγκυρας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία τελικά επετεύχθη μετά τη συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών Block-70 F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, όπου έχει μεταβεί προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους και Αμερικανούς επιχειρηματίες, ανέφερε ότι η συνεργασία στον αμυντικό τομέα έχει "υστερήσει" λόγω των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ.
"Για αυτό, μονομερείς εφαρμογές, όπως οι πρόσθετοι δασμοί στους τομείς του σιδήρου, του χάλυβα και του αλουμινίου, οι έρευνες και οι κυρώσεις του νόμου CAATSA πρέπει να εγκαταλειφθούν”, ανέφερε ο Ερντογάν τη Δευτέρα, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA).
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι "τα μέτρα και οι περιορισμοί της αμυντικής βιομηχανίας που επιβλήθηκαν από τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Αμερική, κατά της Τουρκίας, επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα εμπιστοσύνης. Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις CAATSA και ο αποκλεισμός μας από το πρόγραμμα F-35 είναι ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας".
"Ελπίζω ότι έχουμε μπει σε μια νέα σελίδα με το έργο εκσυγχρονισμού των F-16 και αναμένουμε οριστική άρση των περιορισμών στις εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως η άρση των CAATSA θα μπορούσε να γίνει αφού επιλυθεί το ζήτημα των S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία από τη Ρωσία.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις αλυσίδες εφοδιασμού, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία για την παραγωγή και την προμήθεια πυρομαχικών 155 χιλιοστών - που χρησιμοποιούνται ευρέως στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.
Εκτός από τα F-16, η Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter Typhoon από τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία, αλλά έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την έλλειψη προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα λόγω της απροθυμίας του Βερολίνου.
Τη Δευτέρα, πάντως, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, όπου, σύμφωνα με το γραφείο του μετέφερε στον Σολτς ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βελτιώσει τη συνεργασία σε όλους τους τομείς και να εκμεταλλευτεί κοινές ευκαιρίες που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ