H UBS ψηφίζει Ελλάδα και βλέπει χρονιά ρεκόρ το 2025-Νεολογία.gr

Breaking

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

H UBS ψηφίζει Ελλάδα και βλέπει χρονιά ρεκόρ το 2025




Η ελβετική τράπεζα UBS διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2024, επικαλούμενη τα θετικά οικονομικά στοιχεία, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι πωλήσεις αυτοκινήτων, τα καταναλωτικά δάνεια και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, που ενισχύουν την αισιοδοξία της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.


Σύμφωνα με την τράπεζα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) επιταχύνθηκε στο 2,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, με τον βασικό ΔΤΚ να παραμένει κοντά στο 3%.

Η UBS προβλέπει μέσο πληθωρισμό 2,5% για το 2024 και 2% για το 2025. Επιπλέον, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού έφτασε τα 2,9 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ξεπερνώντας τον στόχο των 1,2 δισ. ευρώ. Το ECOFIN ενέκρινε επίσης το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της Ελλάδας.

Οι αναλυτές της UBS επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι γενικά καλύτερη από εκείνη στον Βορρά, ενώ η δυναμική του χρέους στις περιφερειακές οικονομίες συνεχίζει να βελτιώνεται.

Για το 2025, η UBS προβλέπει ανάπτυξη 3% για την ελληνική οικονομία, δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών.

Η τράπεζα σημειώνει επίσης ότι η παγκόσμια ανάπτυξη ανέκαμψε τον Ιούλιο, κυρίως χάρη στις αναδυόμενες και μικρότερες οικονομίες. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ευρωζώνη και οι ΗΠΑ, παρουσιάζουν επιβράδυνση σε διάφορους βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ